Začetek
Do septembra 2013
PDF
Natisni
E-pošta

DELOVANJE DRUŠTVA

Upravni odbor društva se je sestal na petih sejah: januarja, februarja, aprila, junija in  septembra. Na seje so vabljeni tudi predsednik nadzornega sveta, predsednica častnega razsodišča, koordinatorka programa Starejši za starejše in vodje rekreacijskih sekcij. Na sejah ugotavljajo izvajanje zastavljenega programa. Poročajo zadolženi za posamezne načrtovane naloge. Največ težav se običajno pojavi pri izvedbi katerega od načrtovanih izletov, ker ni dovolj prijav. Članice in člani vedno težje krijejo stroške izletov. Na sejah prisotni načrtujejo dejavnosti za obdobje do naslednje seje in v skladu s pristojnostmi porazdelijo zadolžitve. 

STAREJŠI ZA STAREJŠE

V Sladkem vrhu je bilo v petek, 5. julija 2013, srečanje prostovoljk in prostovoljcev Zgornje podravske upokojenske zveze. Srečanja se je udeležilo preko 200 ljudi. Med njimi je bila predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak, podpredsednica Slavica Golob, predsedniki zvez in društev upokojencev. Predsednica in podpredsednica ZDU Slovenije sta govorili o pomenu programa "Starejši za starejše" in se vsem, ki delajo v programu zahvalili. Tudi vsi drugi govorniki so pohvalili delo prostovoljk in prostovoljcev ter društev upokojencev, ki podpirajo delo v programu. Srečanje se je končalo s prijetnim druženjem. Iz našega društva se je srečanja udeležila večina prostovoljk in prostovoljcev s koordinatorko Ireno Hadžiselimovič in s predsednikom. (Napisal Stanko Kranvogel)  

V našem kraju živi 383 starejših, ki so dopolnili 69 let. Do konca meseca maja so prostovoljke in prostovoljec našega društva v projektu Starejši za starejše opravili že skoraj polovico načrtovanih obiskov, kar pomeni obisk pri 186 osebah. Pokazala se je potreba, da so pomagali pri prevozu k zdravniku, pri hišnih opravilih, pri dostavi iz trgovine, pri pojasnjevanju nekaterih pravic, ki starostnikom pripadajo, pa jih sami niso razumeli. Večini pa srečanja s prostovoljci pomenijo druženje, klepet, ki ga mnogi, ki živijo osamljeno, pogrešajo. Zagotovo vsi, ki prostovoljno pomagajo ljudem v tem projektu, opravljajo plemenito delo, za kar jim gre iskrena zahvala.

REKREACIJA

Šahisti so uspešno zaključili tekmovanje v šahovski ligi med društvi, ki so vključena v ZDU Slovenskih goric. Dosegli so četrto mesto med sodelujočimi ekipami. 

Strelski ekipi sta sodelovali pri organiziranju tekmovanja strelskih ekip, ki ga je  organiziralo DU Voličina, 20. junija v lovskem domu v Voličini. Udeležilo se ga je 6 ženskih in 7 moških ekip društev upokojencev združenih v ZDU Slovenskih goric, ekipa medobčinske zveze invalidov Lenart in moške ekipe povabljenih društev  upokojencev iz Dupleka, Pobrežja in Pesnice. Skupno je sodelovalo 17 ekip. 

fotka 1

 

 

fotka 2


Organizator je najboljšim trem ekipam podelil pokale, najboljšim trem posameznikom pa medalje. Med ženskimi ekipami je bila najboljša ekipa DU Voličina, druga je bila ekipa DU Sveta Ana, tretja pa ekipa DU Lenart.fotka 3
Prvo mesto med moškimi ekipami je dosegla ekipa DU Benedikt, drugo mesto ekipa DU Sveta Trojica, tretje mesto pa ekipa DU Sveta Ana.

Gostujoče ekipe so se zvrstile: najboljša ekipa DU Duplek, druga ekipa DU Pobrežje in tretja ekipa DU Pesnica.

Hvala vsem, ki so s svojim delom pripomogli, da je tekmovanje tudi organizacijsko uspelo.fotka 4

Kolesarjenje je društvo pripravilo v sklopu praznovanja krajevnega praznika v Voličini. Vožnje po poteh krajevne skupnosti se je udeležilo okrog štirideset kolesark in kolesarjev domačega in sosednjih društev upokojencev. Lepo vreme, primerno za kolesarjenje, ki se je uredilo ravno ob pravem času, je pripomoglo k dobremu razpoloženju. Dobrodošli so bili počitki z okrepčili pri Slaničevih ribnikih, pri gospe Cafuta v Rogoznici in gospodu  Rojsu Selcah. Druženje se je zaključilo na Zavrhu ob obilnejši malici in pijači.

Pohodniki se dobijo vsak drugi petek v mesecu.  V juniju smo šli izpred kulturnega doma v Voličini na Štralek, ogledali smo si okolico hiše, kjer raste tulipanovec, ki je bil v polnem razcvetu, in tudi hišo. V neposredni bližini je domačija Rojkovih, kjer so nas prijazno sprejeli in nam dovolili ogled živali , ki jih imajo in sicer: oslice z mladičema, razne pasme koz, kokoši zajcev in krav. Po gozdni cesti smo šli proti domačiji Marice Muršec, ki nas je lepo sprejela in pogostila. Od Marice so nekateri odšli domov, nekateri pa so šli proti Strmi gori in se ustavili na domačiji Arnožovih na kavi in drugih dobrotah.  (Napisal Stanko Kranvogel)

Julija smo se, žal, le trije pohodniki odpravili proti domačiji Šnofl. Spotoma smo si z zanimanjem ogledali družino divjih svinj v ogradi. Ponudili smo jim kose kruha, ki so jih z veseljem pohrustali.

fotka 5

Pot smo nadaljevali proti obori ob ribniku, ki jo oskrbuje gospod Šnofl. Vodil nas je v ogrado, v kateri živijo v sožitju pritlikave koze z mladiči, irske ovce z mladiči, osliček in previden muflon.

fotka 6

Na domačiji gospoda Šnofla pa smo se srečali še z jelenom, košutami, ki so nas opazovale bolj od daleč, vietnamske prašičke, ki so leno poležavali na hladu, mogočnega pava, ki se je pokazal v vsej svoji lepoti in celo vrsto papig, grlice in kanarčke.  

fotka 7
Okrog nas je tekal pritlikavi prijazni psiček, odločen in hud pes čuvaj, pa se je moral v času našega obiska umakniti. 

Gospa in gospod Šnofl sta si vzela čas in ob kavici in dobri domači kapljici, ki sta nam ju pripravila, poklepetala z nami.

Pohodi, ki jih pripravlja in vodi vodja pohodništva, gospod Jančič, so zelo prijetni. Primerni so za vse tiste članice in člane našega društva, ki ob zmerni hoji znajo opazovati naravo, ki jih zanima življenje ob poti in vsekakor tudi tiste, ki bi jim intenzivna in aktivna hoja lahko predstavljala prevelik napor. Prav bi bilo, da bi se več pohodnikov odločalo za te poti. 

fotka 8
(Napisala Milena Štuklek) 

Kegljaški ekipi redno trenirata in se že udeležujeta tekmovanj, ki jih organizirajo ekipe iz podravske regije. Na tekmovanje v Dravskem dvoru je ženska ekipa dosegla lep uspeh z drugim mestom in zmago med posameznicami, v Dobrovcah pa prav tako z zmago med posameznicami. 

fotka 9
(Fotografija Silva Javornik)

 
Ulti Clocks content

Vreme v Voličini

Spodnja Voličina

Zanimive povezave

 zdus89 du89 zlataleta89 starejsi89 varnastarost89 seniorji