Začetek
Od maja do septembra
PDF
Natisni
E-pošta

Dopustniški odmor na tej spletni strani še ne pomeni, da naši člani in članice niso izvajali svojih društvenih aktivnosti.

Prostovoljke in prostovoljec redno obiskujejo starejše, ki so vključeni  v projekt Starejši za starejše. Opravili so več kot polovico za letos načrtovanih ponovnih obiskov in približno tri četrtine obiskov pri starostnikih, ki so v tem letu na novo upravičeni do sodelovanja v projektu. Pomagajo jim po svojih zmožnostih in pristojnostih, veliko pa starejšim pomeni že druženje in tople besede, ki jih delijo z njimi. 
V mesecu avgustu se je koordinatorka projekta udeležila predavanja o demenci.  
Prostovoljke in prostovoljec se redno srečujejo enkrat mesečno in na teh sestankih poročajo in izmenjujejo izkušnje, ki jih pridobivajo pri svojem prostovoljskem delu.

Julija so se predsedniki društev upokojencev ZDU Slov. goric pri Sveti Trojici srečali z gospo Matejo Kožuh Novak, predsednico ZDU Slovenijo. Govorili so o aktualnih dogodkih, ki tako ali drugače vplivajo na upokojenke in upokojence in njihovo sodelovanje v družbi.

V maju je društvo s svojim prispevkom sodelovalo pri srečanju s krajani starimi nad 75 let, ki ga organizira Karitas skupaj z RK.

Maja je društvo organiziralo kolesarjenje za vsa društva, ki so vključena v ZDU Slovenske gorice. Zbralo se je več kot 60 kolesarjev. Zbirno mesto je bilo pri stolpu na Zavrhu,  kjer sta vse prisotne pozdravila domači predsednik DU Voličina in tajnik zveze Ivan Črnčec. Pot je vodila iz Zavrha skozi Črmljenšak in Črmljo, po »Selški grabi« do domačije Dvoršak Slavice, Franca in Radka. Gostitelji so kolesarje lepo sprejeli, pričakale so jih lepo pogrnjene mize s sadjem, pridali so pecivo in osvežilne pijače. Predstavljena je bila tudi dejavnost kmetije. Od Dvoršakovih so se odpeljali skozi »Selški vrh« proti Zavrhu, kjer je bila za vse prisotne pripravljena pogostitev.

Junija je bil drugi pohod. Štirje pohodniki so se sprehodili okrog jezera Komarnik.p7112472s

Uživali so ob pogledu na lepo naravo, veličastne labode in njihove družine, jate rac, čaplje. Opazovali so različne žabice na vlažnih tleh in polžke s pisanimi hišicami. 
Ime jezera so s svojo prisotnostjo opravičili tudi komarji, ki so plesali pohodnikom okrog ušes.p7112461s

Obudili so spomine na otroštvo in spletli nekaj »stolčkov«. Prav gotovo se jih spominja še kdo izmed vas, ki prebirate te strani.p7112478s

15. julija je bil dobro obiskan piknik.
Nestanovitno in hladno vreme je bilo razlog, da se je bilo potrebno preseliti v prostore lovskega doma, kar pa ni zmotilo dobre volje večine udeležencev. Za dobro voljo sta poskrbela dva harmonikarja, poskrbljeno je bilo za dobro okrepčilo, ki sodi na piknik.img_3457s
img_3458s

2. avgusta je bil izlet v Gradec. Pod vodstvom turistične vodičke so si udeleženci ogledali nekaj znamenitosti mesta Gradca. Povzpeli so se do znamenite ure in uživali v razgledu na del Gradca.p8022504s
p8022522s
Ob povratku so obiskali grad Riegersburg, ki se bohoti na visokem skalovju, in muzejske zbirke v njem.p8022581s

Zanimiv in hkrati srh vzbujajoč je ogled muzeja, kjer so prikazani procesi proti domnevnim čarovnicam in naprave, s katerimi so jih, čeprav nedolžne, prisilili k priznanju njihove krivde.
Posebno obeležje je namenjeno Katarini Paldauf, ki so jo obsodili in umorili kot čarovnico, domnevno zato, ker so ji pozimi zacvetele vrtnice. p8022565s


Po kosilu v prijetnem gostišču na avstrijski strani in slastnem sladoledu v Radgoni so se izletniki zadovoljni vračali proti domu.

Avgusta so se članice in člani društva udeležili 16. tradicionalnega srečanja upokojencev iz ZDU Slovenskih goric na Poleni. Spremljali so prijetni kulturni program in prisluhnili pozdravnim in vzpodbudnim besedam, ki so jih izrekli povabljeni gostje. Med njimi je bila tudi predsednica ZDUS-a, gospa Kožuh Novak. Stalna ekipa našega društva je ponovno pripravila srečolov, dobitke so prispevala posamezna društva upokojencev.

8. septembra je bil romarski izlet,  tokrat na Sveto goro pri Novi Gorici. Za novo pot je bilo med članicami in člani društva veliko zanimanje. Udeležilo se ga je 70 romarjev.

V septembru so se na povabilo DU Duplek srečali člani in članice upravnih odborov obeh društev upokojencev. Gostitelji so pripravili izredno prijetno srečanje, ki je potekalo ob okrepčilih, prepevanju in sprehodih v njihovem izredno lepem okolju.

Aktivne so bile vse športne sekcije društva.

Šahisti in igralci kart so tekmovanja opravili v zimskem in pomladanskem času. Ekipa šahistov je poleg rednega meddruštvenega tekmovanja uspešno končala tudi tekmovanje v ligi, ki jo organizira ZDU Slovenskih goric.
Vsi, člani in članice društva, ki vam je igranje šaha v veselje in izziv, ste ponovno vabljeni na medsebojna srečanja ob igrah na šahovnicah vsak prvi četrtek v mesecu v pisarni društva.

Strelke in strelci so tradicionalno uspešno tekmovali tudi na turnirjih v Svetem Juriju in v Lenartu. Sodelovali so še na tekmovanju v Dupleku, udeležili so se tekmovanja v Pesnici in v Mariboru.
Dve mešani ekipi sta se udeležili tekmovanja v času športnega vikenda v Voličini. Čeprav je ena od ekip dosegla tretje mesto, so strelke in strelci društva odnesli nekoliko neprijetno izkušnjo, doživeli so kar nekaj posmehovanja. Moška ekipa je tekmovala v sklopu praznovanja krajevnega praznika in v Selcih osvojila drugo mesto. 
Od 5. septembra je v teku jesenski del strelske lige v ZDU Slov. goric. Vsak teden je tekma v organizaciji enega od sodelujočih šestih društev.

Kegljačice in kegljači so se udeležili tekmovanj na turnirjih v Rogozi, Pekrah, Skokah, Staršah, v Prepolju, Dobrovcah in Hočah. Pritegnili so tudi nove kegljačice in kegljače, ki so se že preizkusili na nekaterih tekmovanjih.

V praznovanje krajevnega praznika v septembru, se je društvo vključilo s tekmovanjem posameznikov v kegljanju, ki sta ga pripravili kegljaški ekipi. Krajevna skupnost je prispevala lepe pokale za najboljše posameznike, kegljačice in kegljači pa so ob pomoči društva pripravili prijetno srečanje. Tega sta se udeležili le dve krajanki, članici društva, razveseljiv pa je bil obisk najmlajših, otrok iz sosednjega vrtca z vzgojiteljicama.p9202608s

 
Ulti Clocks content

Vreme v Voličini

Spodnja Voličina

Zanimive povezave

 zdus89 du89 zlataleta89 starejsi89 varnastarost89 seniorji